Na veelvuldig gebruik kan een waterkoker behoorlijk last van kalkaanslag krijgen. Je waterkoker ontkalken is dan ook iets wat je geregeld moet doen.

Waarom zou je je waterkoker ontkalken? Simpel. Tegenwoordig zijn veel mensen van koffie afgestapt en overgegaan naar thee. Een waterkoker is dan ook een veelgebruikt apparaat in de keuken. Ik drink zelf alleen maar water en thee, dus een waterkoker wordt dagelijks gebruikt. Maar na veelvuldig gebruik, kan een waterkoker behoorlijk last van kalkaanslag krijgen. Je waterkoker ontkalken is dan ook iets wat je geregeld moet doen.

Je wilt dit alleen niet doen met iets dat niet veilig is voor de gezondheid. Wanneer je de waterkoker aan de binnenkant reinigt met een chemisch schoonmaakmiddel, is de kans groot dat dit daarna nog in je thee terecht komt. Maar van een dikke laag kalk wordt je thee ook niet lekkerder. Dus hoe ontkalk je dan het beste je waterkoker?

Waterkoker ontkalken met dit wondermiddel

Waterkoker ontkalken met azijn

Je zag het misschien al aankomen. Azijn kun je voor zoveel dingen gebruiken, dus ook voor het reinigen van je waterkoker. Azijn breekt kalk af en zorgt ervoor dat je niet hoeft te boenen of schrapen om de kalk te verwijderen. Wanneer je de volgende stappen volgt, is je waterkoker ontkalken een fluitje van een cent.

Stap 1

Vul de waterkoker tot ongeveer de helft met een mix van water en azijn, in gelijke delen. Breng het water met azijn aan de kook. Is de waterkoker uitgesprongen, trek dan de stekker eruit en laat hem een half uur staan.

Stap 2

Giet de azijnoplossing uit de waterkoker en spoel het een aantal keer na met schoon water. Let erop dat het elektrische element niet nat wordt. Je zal zien dat er bij het spoelen behoorlijk wat kalk loskomt. Komt nog niet alles los, herhaal dan stap 1 zo vaak als nodig is. Als je het gevoel hebt dat er niets meer loskomt, veeg de binnenkant dan af met een droge doek en laat hem daarna aan de lucht verder drogen.Stap 3

Wanneer hij helemaal droog is, steek de stekker dan weer in het stopcontact en vul de waterkoker voor ongeveer 3/4 met schoon en vers water en kook het. Gooi dit water weg, of geef het aan de planten wanneer het is afgekoeld. Die doen het hier namelijk heel goed op. De waterkoker is nu schoon en je kunt hem weer gebruiken.

Tips om je waterkoker het beste te onderhouden

  • Heb je geen azijn, dan kun je ook citroenen of een eetlepel baksoda gebruiken.
  • Maak er een gewoonte van om de waterkoker na elke gebruik helemaal leeg te gieten. Hoe langer er water in blijft staan, hoe meer kalkaanslag zal ontstaan. Je kunt het water bijvoorbeeld bij de planten gooien, zodra het afgekoeld is.
  • Heb je een ketel van roestvrijstaal en is de buitenkant vies en vettig? Dip dan een schone doek in wat olijfolie en polijst hiermee het oppervlak. Door de olie zal het vuil makkelijker loslaten.

Gebruik jij de waterkoker vaak? En ontkalk je hem dan ook regelmatig?