zelf allesreiniger maken
DIY Poetsen

Zelf Allesreiniger Maken met Azijn

Zelf allesreiniger maken is iets wat ik al heel lang wilde doen. Het is goedkoper en het werkt fantastisch. Een mooie bijkomstigheid is dat je geen chemicaliën gebruikt, wat veel gezonder is bij het schoonmaken van bijvoorbeeld de koelkast, de oven of de badkamer zonder ramen.

Ik gebruik mijn zelfgemaakte allesreiniger nu al een hele tijd en ik wou dat ik er eerder aan was begonnen. De allesreiniger is makkelijk te maken en op basis van azijn. Ik gebruik het vooral in de keuken en de badkamer, maar eigenlijk overal waar ik iets schoon te maken heb.

allesreiniger maken met azijn

Lees ook: De Grote Lenteschoonmaak in 1 Dag

Ik heb in het begin een beetje geëxperimenteerd met verschillende recepten, om te kijken wat het beste werkt. Ondertussen heb ik het perfecte recept gevonden, waarmee je zelfs de hardnekkigste viezigheid wegpoetst.

Wat heb je nodig?
 • Een spuitfles of plantenspuit van een liter. Ik gebruik deze van de HEMA.
 • 250 ml natuurazijn.
 • 3 eetlepels citroensap.
 • 250 ml gekookt water wat nog warm is.
 • 500 ml gekookt water wat afgekoeld is.
 • 4 druppels essentiële olie met geur naar keuze. Dit is optioneel. De citroen geeft genoeg geur af, maar het kan lekker zijn om een geur zoals bijvoorbeeld grapefruit of tea tree toe te voegen.
Hoe maak je het?
 1. Vul de plantenspuit voor ongeveer een kwart met natuurazijn.
 2. Voeg hier de citroensap en eventueel een essentiële olie aan toe.
 3. Giet het warme water erbij om alles goed te mengen.
 4. Giet vervolgens het afgekoelde water erbij tot de fles vol is.

Ik maak van alles schoon met deze allesreiniger. De koelkast (van binnen en buiten), de ramen (streeploos!), zo’n beetje alles in de badkamer en de keuken. Het is een geweldig product. Je bespaart geld en gebruikt geen nare chemicaliën. Ik wil echt niet meer zonder!

Heb jij deze allesreiniger met azijn al geprobeerd? Laat me weten wat je ervan vindt!

Meer lezen

3 Comments

 1. Wat goed! Deze allesreiniger ga ik zeker zelf maken, ik wilde al langer van de gekochte allesreiniger af, maar met dit recept kan ik het ook. Dank je wel!

 2. Hartstikke bedankt voor het ‘recept’, ik was ook al heel lang opzoek naar zoiets. Ik houd er super veel van om in het huishouden zelf allerlei dingen in elkaar te knutselen. Bedankt!

  1. Graag gedaan, Marion! Super fijn dat je gevonden hebt wat je zocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.