zelf allesreiniger maken
Schoonmaken

Zelf allesreiniger maken met azijn

Zelf allesreiniger maken is iets wat ik al heel lang wilde doen. Het is goedkoper en het werkt fantastisch. Een mooie bijkomstigheid is dat je geen chemicaliën gebruikt, wat veel gezonder is bij het schoonmaken van bijvoorbeeld de koelkast, de oven of de badkamer zonder ramen.

Zelfgemaakte milieuvriendelijke allesreiniger

Ik gebruik mijn zelfgemaakte allesreiniger nu al een hele tijd en ik wou dat ik er eerder aan was begonnen. De allesreiniger is makkelijk te maken en op basis van azijn. Ik gebruik het vooral in de keuken en de badkamer, maar eigenlijk overal waar ik iets schoon te maken heb.Zelf allesreiniger maken met azijn

Ik heb in het begin een beetje geëxperimenteerd met verschillende recepten, om te kijken wat het beste werkt. Ondertussen heb ik het perfecte recept gevonden, waarmee je zelfs de hardnekkigste viezigheid wegpoetst.

Wat heb je nodig?

 • Een spuitfles of plantenspuit van een liter. Ik gebruik deze van de HEMA.
 • 250 ml natuurazijn.
 • 3 eetlepels citroensap.
 • 250 ml gekookt water wat nog warm is.
 • 500 ml gekookt water wat afgekoeld is.
 • 4 druppels essentiële olie met geur naar keuze. Dit is optioneel. De citroen geeft genoeg geur af, maar het kan lekker zijn om een geur zoals bijvoorbeeld grapefruit of tea tree toe te voegen.


Hoe maak je het?

 1. Vul de plantenspuit voor ongeveer een kwart met natuurazijn.
 2. Voeg hier de citroensap en eventueel een essentiële olie aan toe.
 3. Giet het warme water erbij om alles goed te mengen.
 4. Giet vervolgens het afgekoelde water erbij tot de fles vol is.

Ik maak van alles schoon met deze allesreiniger. De koelkast (van binnen en buiten), de ramen (streeploos!), zo’n beetje alles in de badkamer en de keuken. Het is een geweldig product en de lenteschoonmaak wordt er een stuk goedkoper van! Je bespaart geld en gebruikt geen nare chemicaliën. Ik wil echt niet meer zonder!

Heb jij deze allesreiniger met azijn al geprobeerd? Laat me weten wat je ervan vindt!

10 Reacties

 1. Eveline zegt:

  Beste Yvette, kan je het ook op hout enzo meubilair gebruiken?? Want ik heb veel hout. En metaal? Hartelijk bedankt alvast!

  1. Yvette zegt:

   Hi Eveline, goede vraag! Hout kan dof worden van azijn, dat is dus niet een heel goed idee. Ook metaal reageert op azijn, het gaat er namelijk van ontbinden! Je kan er wel goed roest mee verwijderen! Meer over azijn en wat je er absoluut niet mee moet doen, kun je hier lezen!

   1. Eveline zegt:

    Hallo Yvette, ik heb het gelezen, bedankt ervoor!! Vriendelijke groeten, Eveline😉🌷🌷🌷

    1. Yvette zegt:

     Fijn dat ik je kon helpen! 🥰

 2. Leontine zegt:

  Ga het zeker proberen!

 3. Jacqueline S zegt:

  Hoe lang blijft het goed?

  1. Yvette zegt:

   Het is bij mij altijd vrij snel op, maar het heeft op zijn langst ongeveer een maand of 3 gestaan omdat ik heel veel gemaakt had en dat kan prima, er was niks mee aan de hand.

 4. Wat goed! Deze allesreiniger ga ik zeker zelf maken, ik wilde al langer van de gekochte allesreiniger af, maar met dit recept kan ik het ook. Dank je wel!

 5. Marion zegt:

  Hartstikke bedankt voor het ‘recept’, ik was ook al heel lang opzoek naar zoiets. Ik houd er super veel van om in het huishouden zelf allerlei dingen in elkaar te knutselen. Bedankt!

  1. Yvette zegt:

   Graag gedaan, Marion! Super fijn dat je gevonden hebt wat je zocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.