Desinfecterende handgel wordt op het moment veel verkocht. De kans is groot dat het zelfs op is. Maar wist je dat je het heel makkelijk zelf kunt maken?

Handgel wordt op het moment bizar veel verkocht. De kans is zelfs groot dat je voor een leeg schap komt te staan. Desinfecterende handgel is heel fijn om je handen te desinfecteren, bijvoorbeeld wanneer je even geen water en zeep in de buurt hebt. Maar wist je dat zelf desinfecterende handgel maken heel gemakkelijk is? Het is een super leuk project voor zowel volwassenen als wat oudere kinderen. Je bespaart jezelf een lange wachtrij bij de kassa en je kunt zelf de heerlijke geur bepalen.Hoe desinfecterende handgel werkt

Het actieve ingrediënt in desinfecterende handgel is alcohol. Minstens 60% van het product moet hieruit bestaan om goed werkzaam te zijn. Voor een desinfecterende handgel gebruik je isopropyl alcohol (ontsmettingsalcohol) of ethanol. Gebruik nooit andere soorten alcohol, zoals bijvoorbeeld methanol of butanol, want die kunnen giftig zijn.

Pure alcohol zal de handen echter wel uitdrogen en het verdampt te snel om goed zijn werk te kunnen doen als ontsmettingsmiddel. Daarom voeg je aloë vera-gel toe voor de verzachtende werking en essentiële olie om de geur wat aangenamer te maken.

Wil je meer recepten om zelf schoonmaakproducten te maken? Download dan mijn ebook Simpel & Homemade!

Zelf desinfecterende handgel maken

Wat heb je nodig?

  • Kommetje en lepel
  • Trechter
  • Flesje met pomp
  • 3/4 deel ontsmettingsalcohol (isopropyl) of ethanol
  • 1/4 deel aloë vera-gel (als je een aloë vera plant in huis hebt, kun je een blad in de lengte opensnijden en hier de gel uithalen!)
  • 8 tot 10 druppels essentiële olie met geur naar keuze.

Desinfecterende handgel maken

Niets is makkelijker dan dit! Wil je ongeveer 100 ml handgel maken, gebruik je dus 75 ml isopropyl en 25 ml aloë vera-gel. Je hoeft alleen maar alle ingrediënten door elkaar te mixen en klaar ben je. Voeg eventueel een paar druppels essentiële olie toe voor een lekkere geur. Gebruik een trechtertje om de handgel in een flesje met pomp te gieten. Schroef de pomp weer op het flesje en je hebt je eigen hand sanitizer.

Let wel op: gewoon goed je handen wassen met water en zeep is altijd beter!