Frambozen over? Maak zelf frambozenjam in een handomdraai met dit eenvoudige recept! Heerlijk fris en klaar in 10 minuten!

Zelfgemaakte frambozenjam in een handomdraai met dit eenvoudige recept! Je gebruikt alleen frambozen, honing en citroensap. Geen pectine en geen kristalsuiker. Heerlijk fris en klaar in 10 minuten!

Wanneer de zomer je frambozen geeft, stop je ze in je mond, en wel meteen. Maar wanneer de zomer je zoveel frambozen geeft dat ze niet meer in je mond passen, dan maak je frambozenjam! Ik ben dol op zelfgemaakte jam! Het smaakt veel natuurlijker en frisser dan de jam uit de supermarkt. Omdat frambozen vaak niet in kilo’s te koop zijn en zelfgemaakte frambozenjam ook vers het lekkerst is, heb ik een recept voor een kleine hoeveelheid.

Zelfgemaakte frambozenjam in 10 minuten

Hoe maak je frambozenjam?

Jam maken hoeft geen ingewikkeld proces te zijn, het is zelfs heel gemakkelijk. Als je een keer hebt geoefend, kun je gaan experimenteren met combinaties, maar laten we eerst eens beginnen met iets simpels als frambozenjam. Dit is wat je nodig hebt:

 • 250 gram frambozen
 • 60 ml honing
 • 15 ml citroensap

Dit is genoeg voor een potje jam van ongeveer 250 tot 300 ml frambozenjam. Wil je een grotere pot vullen, verdubbel dan gewoon het recept.Het enige wat je vervolgens hoeft te doen, is alles in een steelpannetje doen en het ongeveer 10 minuten laten sudderen. Je wilt dat alle frambozen kapot gekookt zijn en de jam een beetje lobbig wordt. Laat de jam net zo lang koken tot je het dik genoeg vindt. Giet het dan in een potje, sluit hem af en laat het op kamertemperatuur afkoelen voordat je het in de koelkast plaatst. Je kan het ook in de vriezer bewaren, zorg dan wel dat het echt goed is afgekoeld!

Zelfgemaakte frambozenjam zonder pectine

Zelfgemaakte frambozenjam zonder pectine

Pectine wordt over het algemeen gebruikt om jam en wat vastere structuur te geven. Door suiker samen met pectine te verhitten, vormt zich een gelei. Ik maak mijn jam zonder pectine, omdat dat ook prima gaat en hoe minder ingrediënten hoe beter, in mijn ogen. Zolang je de jam in de koelkast bewaard, blijft het prima houdbaar.

Extra tip: Haal de jam nooit met een vies mes uit de pot. Pak hier een lepeltje voor en zorg dat het lepeltje je boterham niet aanraakt als je nog meer jam denkt nodig te hebben. Zo houdt je je pot jam vrij van bacteriën en gaat hij super lang mee. Dit geldt ook voor potjes uit de supermarkt!Ik hoop dat je geniet van deze zelfgemaakte frambozenjam! Frambozenjam is mijn favoriete jam en ik vind het geweldig om het zelf te kunnen maken, wanneer ik maar wil. Mijn dochter vond het ook magisch om te zien en om te mogen helpen. Ja, ‘magisch’, ik citeer.

Wil je meer weten over jam? Ik leg je uit wat het verschil is tussen jam, marmelade en jelly. En mocht je toevallig abrikozenjam hebben, kun je misschien deze heerlijke appelcake eens maken!

Zelfgemaakte Frambozenjam in 10 minuten

Hoeveelheid

1

potje
Voorbereiding

2

minutes
Kooktijd

10

minutes

Maak zelf frambozenjam in een handomdraai met dit eenvoudige recept! Heerlijk fris en klaar in 10 minuten!

Ingrediënten

 • 250 gram frambozen

 • 60 ml honing

 • 15 ml citroensap

Bereidingswijze

 • Doe alle ingrediënten in een steelpan en verwarm op middelhoog vuur.
 • Kook tot de frambozen kapot zijn gekookt en de jam dikker wordt.
 • Als de jam de gewenste dikte heeft, draai het vuur uit en giet de jam in een potje.
 • Laat helemaal afkoelen op kamertemperatuur en bewaar in koelkast.

Tips

 • Houd de jampot en de jam zelf zo schoon mogelijk, voor maximale houdbaarheid.