Zijn diepvriesgroenten gezond? En is het altijd beter om verse groenten te eten inplaats van groenten uit de diepvries? Het antwoord zal je verbazen!

Een vraag die ik vaak voorbij zie komen, is of diepvriesgroenten gezond zijn. En of verse groenten gezonder zijn dan groenten uit de diepvries. De meeste van ons zullen ervan uit gaan dat verse groenten gezonder zijn voor ons. Verrassend genoeg, is dat niet altijd het geval. Maar hoe zit het nou precies?

Zijn diepvriesgroenten gezond ten opzichte van verse groenten?

Zijn diepvriesgroenten gezond?

Wanneer de groenten zijn geplukt en hoe lang dat geleden is, is erg belangrijk bij het bepalen van hoe gezond de groenten zijn. Groenten die worden geplukt om in te vriezen, worden vaak geplukt wanneer ze helemaal rijp zijn. Dit is ook wanneer de voedingswaarde het hoogste is. Snel na het plukken worden de groenten al ingevroren. Het behoudt op deze manier alle vitaminen en mineralen.

Zijn verse groenten gezonder dan diepvries?

Voor veel verse groenten is het de norm om het te plukken wanneer het nog niet helemaal rijp is. Tomaten bijvoorbeeld, worden vaak groen geplukt en rijpen dan zelf door, maar niet aan de oorspronkelijk plant. De voedingsstoffen zullen dan minder hoog zijn. Sterker nog, na het plukken zullen C- en B-vitamines langzaam worden afgebroken. Als het process van pluk tot supermarkt twee weken duurt, is de tomaat zo’n 50% van zijn voedingsstoffen kwijt.Diepvriesgroenten moeten meestal voor het invriezen kort worden geblancheerd, waarbij inderdaad een kleine hoeveelheid vitaminen verloren gaat. Dit is echter zo weinig, dat de groenten nog steeds meer vitaminen bevatten dan verse groenten.

Diepvriesgroenten zijn de betere keus

Waar het op neer komt, is dat verse groenten de gezondste keus zijn, wanneer ze binnen twee dagen na de pluk worden gegeten. In alle andere gevallen zijn diepvriesgroenten gezonder dan verse groenten. Dus tenzij je dagelijks zelf je groenten op een plukboerderij kunt plukken, zijn diepvriesgroenten meestal de betere keuze. Wie had dat gedacht?

Nu kun je je misschien nog afvragen of verse groenten die je zelf hebt geplukt en daarna ingevroren net zo gezond zijn als diepvriesgroenten uit de winkel. Qua voedingswaarde, waarschijnlijk niet. Maar het is wel beter voor het millieu! Je gebruikt minder plastic verpakkingen en het is een enorme vermindering van brandstof om de producten in de winkel te krijgen.

Kook jij vaak met diepvriesgroenten?