Overweeg je je kind in te schrijven voor peuterdans? Deze tips gaan je helpen bij de voorbereiding van de eerste dansles van je peuter.

Kan je kind niet stoppen met dansen, zodra er muziek klinkt? Heb je zelf als kind dansles gevolgd en weet je hoe leuk het is? Persoonlijk kan ik beide vragen positief beantwoorden. Mijn dochter is helemaal gek op dansen en zelf zat ik als kind met plezier op balletles. Toen mijn dochter twee werd, hebben we haar ingeschreven bij peuterdans en dat was een enorm succes! Overweeg jij ook dansles voor je kind? Ik heb alles wat ik weet op een rijtje gezet, zodat je precies weet hoe je je moet voorbereiden op de eerste dansles van je peuter.

Eerste dansles van je peuter? Zo bereid je je voor!

Wat zijn de voordelen van dansles voor je peuter?

Dansles is goed voor zowel lichaam als geest! Als kinderen al vroeg beginnen met dit soort bewegingsoefeningen op muziek, zal dit de houding, het evenwicht en het gevoel van eigenwaarde verbeteren. Kinderen zullen tijdens rekoefeningen hun lichaam leren kennen en vertrouwen. Bepaalde dansroutines leren, zal ook goed zijn voor het geheugen. En natuurlijk is er nog het sociale aspect van dansles. Ze zullen weer andere kinderen leren kennen dan de kinderen van de opvang of uit hun klas en dus meer vriendjes en vriendinnetjes maken.

Waar let je op bij het uitzoeken van een dansschool?

Mocht je de keus gemaakt hebben om je kind voor peuterdans of dansles in te schrijven, begint de zoektocht naar een dansschool. Als je in een omgeving woont met weinig dansscholen, is de keus natuurlijk snel gemaakt. Wanneer je in een stad woont met veel opties, kan de keus lastiger zijn. Bijna alle dansscholen bieden aan om een keer gratis mee te komen doen. Doe dat vooral en let dan op de volgende dingen.

Hoe is de sfeer in de klas?

Danslessen moeten natuurlijk gewoon leuk zijn voor kinderen. Als de les te intens lijkt te zijn, omdat er bijvoorbeeld wordt geschreeuwd door de docent of als de sfeer al meteen te competitief is, dan is het beter om verder te kijken. Dit maakt voor geen enkel kind de eerste dansles een goede ervaring. Kinderen die van de les genieten, willen terugkomen en zullen dan ook een voorliefde voor dans ontwikkelen!Wie is de dansdocent?

De dansdocent moet ervaren en geduldig zijn. Lijkt de docent de controle over de klas te hebben? Als je de klas observeert, letten de leerlingen dan op en volgen ze de les of rennen ze rond en luisteren ze niet naar aanwijzingen? Ik moet daarbij wel zeggen het bij hele jonge kinderen best begrijpelijk is als ze niet constant opletten en aanwijzingen opvolgen. De docente van mijn dochter kan hier heel goed mee omgaan en laat de allerkleinsten gewoon lekker aanrommelen. Dat is ook wat waard. Ga gewoon op je gevoel af.

Worden de kinderen afgeleverd of blijven de ouders aanwezig?

Bij de meeste dansscholen mogen ouders tijdens de lessen niet in de klas blijven. Dit heeft verschillende redenen. Afleiding, luidruchtige broertjes en zusjes, kletsende ouders, zijn allemaal niet bevorderlijk voor een georganiseerde dansles. Op de dansschool van mijn dochter worden de kinderen afgeleverd en mogen we vijf minuten voor het einde van de les het laatste dansje komen bekijken. Hou bij het zoeken naar een locatie hier rekening mee. Danslessen duren over het algemeen drie kwartier tot een uur en het is dus handig als je in die korte tijd makkelijk naar een winkel, supermarkt of naar huis kunt.

De juiste kleding voor dansles

Voordat je donzige donzige tutu’s en prinsessenjurken in huis haalt voor de dansles van je peuter, raadpleeg altijd eerst de dansschool wat de kledingvoorschriften zijn. Meestal is dit overal wel ongeveer hetzelfde, maar je weet nooit of iets afwijkends wordt genoemd. Ik maakte in het begin wat verkeerde inschatting, waardoor ik sommige zaken niet had, die wel nodig bleken te zijn. Dit is wat ik nu in huis en wat ik aanraad om sowieso in huis te halen:

  • Balletpakje/turnpakje of legging en t-shirt
  • Danspanty
  • Dansschoentjes
  • Vestje
  • Beenwarmers

Dit is puur een tip (en dus geen samenwerking op wat voor manier dan ook) maar ik heb zelf alle danskleding hier besteld. Hele fijne shop, ze hebben alles en leveren snel! Maar je kunt bijvoorbeeld ook hier danskleding vinden. Op de dansschool van mijn dochter mogen de allerkleinsten ook in een prinsessenjurk naar de dansles komen als ze dat willen. Super schattig! Maar dit verschilt uiteraard per dansschool, je zal dit in de eerste dansles van je peuter snel genoeg zien. Houd er rekening mee dat jouw kind dit dan misschien ook wil. Zodra mijn dochter vier is en naar de volgende groep gaat, worden er geen prinsessenjurken meer gedragen.

Denk hieraan, vóór de eerste dansles van je peuter

Je hebt een dansschool uitgezocht en alle benodigde kleding in huis? Dan is het tijd voor de eerste dansles van je peuter! Nu is het belangrijk dat je goed voorbereid erheen gaat. Let dus goed op deze laatste details:Praat met je kind over wat er gaat gebeuren

Iedereen is een beetje zenuwachtig als er iets nieuws gaat gebeuren. Verwacht deze zenuwen dan ook van je kleintje, maar bereid ze vooral voor op het plezier wat gaat komen! Probeer ze enthousiast te maken voordat ze de zaal in lopen.

Denk aan het toilet

Denk eraan om je kind vlak voor de les te laten plassen. Toen mijn dochter net met dansles begon en twee jaar was, was plassen geen probleem. Ze droeg nog een luier. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over toiletbezoek. Maar de peuterdansperiode, dus wanneer ze 2 tot 4 jaar zijn, is ook de periode waarin ze zindelijk worden. Ik kan me dus voorstellen dat je je hier zorgen over maakt. Laat ze daarom altijd van te voren even plassen en ook direct erna, want tijdens de les kunnen ze eigenlijk niet naar de wc, tenzij je erbij mag blijven.

Blijf positief en geef niet zomaar op

Mijn dochter vond het bij de eerste dansles nogal moeilijk dat ik de zaal uit wilde gaan. Ik mocht daarom van de dansjuf de eerste periode blijven zitten om te kijken. Heeft jouw kind er ook moeite mee dat je weggaat, dan is het helemaal prima om te vragen of je er een tijdje bij mag blijven. Meestal is dit geen probleem. Toen ik uiteindelijk besloot dat het tijd werd dat ze zonder mama ging dansen, zorgde dit voor tranen, maar de dansjuf heeft haar goed opgevangen. Na een week of twee was het geen enkel probleem meer.

Je kleintje plezier zien hebben in de dansles, is het leukste dat er is en ik raad het dan ook echt aan!

Wil je meer lezen over dingen ondernemen met je peuter en hoe je je daar op voorbereidt? Lees dan bijvoorbeeld mijn tips voor wanneer je voor het eerst met je peuter naar de bioscoop gaat.