Watermeloen is het ultieme zomerfruit. Maar hoe weet je nou of een watermeloen rijp is? Let op deze punten en je doet nooit meer een miskoop.

Is je watermeloen rijp of juist niet? De watermeloen is het ultieme symbool voor de zomer. Als hij goed rijp is, is hij verfrissend en sappig. Als je een watermeloen gekocht hebt en je komt er thuis achter dat hij niet rijp is, is dat natuurlijk een grot teleurstelling! Je bent best lang bezig met het snijden van zo’n grote meloen en het is jammer om daarna pas te ontdekken dat hij melig en droog of papperig en veel te zoet is.

Watermeloenen zouden pas geplukt moeten worden als ze rijp zijn, maar helaas worden veel exemplaren die in de supermarkt worden verkocht, te vroeg of te laat geplukt. Watermeloenen rijpen niet verder zodra hij geplukt is, dus na de oogst zal de smaak of textuur niet meer verbeteren.

Zo check je of je watermeloen rijp is!

Wanneer is een watermeloen rijp?

Het beste kun je een watermeloen kopen op de plaatselijke markt, boerderijwinkel of fruitkraam. Mocht je toch naar de supermarkt willen gaan, zijn er aantal dingen die je kunt doen om te checken of je watermeloen rijp is.

Goed kijken

Zoals bij de meeste groente en fruit, wil je geen watermeloen die rare plekken heeft. Zoek altijd een meloen uit die er goed uitziet. geen kneuzingen, geen deuken en geen snijwonden.

Even kloppen

Misschien heb je wel eens gezien dat iemand een watermeloen bij zijn oor hield en er op klopte. Waar luisteren deze mensen naar? Wat ze doen is de watermeloen checken of hij hol is. Wanneer je zachtjes op een meloen klopt en goed luistert, kun je goed horen of een watermeloen rijp is. Je moet hier wel een beetje gevoel voor ontwikkelen.De watermeloen even optillen

Een watermeloen die rijp is, is behoorlijk zwaar, omdat hij voornamelijk uit water bestaat. Til hem dus even op en probeer te bepalen welke meloen het zwaarst is in verhouding tot zijn grootte. Deze watermeloen is waarschijnlijk het rijpst.

En wat als je watermeloen al gesneden is?

Wanneer je een watermeloen koopt en je wilt weten of deze goed rijp is, heb je aan optillen of kloppen niet zo heel veel. Zorg dan dat je watermeloen koopt wat goed helder rood van kleur heeft. Ook zouden er goede duidelijke zaden in moeten zitten. Vermijd witte strepen in het vruchtvlees of vruchtvlees wat loslaat bij de zaden.

Wil je meer weten over groente en fruit? Je vind hier artikelen over komkommers, aardbeien, aardappelen en pompoenen.

Eet jij graag watermeloen?