Als je wasdag vervelend vind en de berg groeit maar hoger, heb ik een aantal tips om er voortaan makkelijker doorheen te komen.

De was doen. Je houdt ervan of je haat het. Het is een klusje waar letterlijk geen einde aan komt. Het nadeel van de was is, dat wanneer het uit de hand loopt, het soms dagen kan duren voordat je alles weer op orde hebt.

Als je wasdag vervelend vind en de berg groeit maar en groeit maar, heb ik een aantal tips om er voortaan makkelijker doorheen te komen. Want de was sneller doen en het ook nog eens gestructureerd bijhouden, dat willen we allemaal.

Gebruik een wasrooster

Maak gebruik van een soort rooster, waarin je op bepaalde vaste dagen de was doet. Of elke dag een bepaalde categorie van de was. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je op dagen dat je gaat sporten je sportkleding schoon hebt. Of dat je, wanneer je je bed wilt verschonen, ook echt schone lakens hebt. Ik doe de was bijvoorbeeld altijd op dinsdag en donderdag, omdat dat goed uitkomt met de sportdagen in ons gezin en ik op die dagen er het meeste tijd voor heb.

Creëer een vaste routine

De dagen dat ik de was doe heb ik zo uitgekozen, omdat dat de dagen zijn dat mijn dochter een paar uurtjes naar de peuterspeelzaal gaat. Ik breng haar weg en ik loop bij thuiskomt direct naar boven en ga aan de slag. Ik pak de was bij elkaar, doe het in de wasmachine en terwijl deze draait doe ik de rest van mijn klusjes. Na een uurtje is het klaar en doe ik alles in de droger. Tegen de tijd dat mijn dochter weer thuis is en klaar is om een dutje te gaan doen, is de droger klaar. Dat is dan de dinsdag. Op de donderdag vouw ik alles wat gewassen is op en ruim het op in de kast. Omdat dit zo vast in mijn routine zit, verslonst het ook niet.

Zorg dat je voorraad georganiseerd en op orde is

Zorg dat je wasmiddelen, azijn, baking soda en andere benodigdheden op voorraad zijn, zodat je ze altijd binnen handbereik hebt. Koop bijvoorbeeld in bulk wanneer iets in de aanbieding is, dat bespaard veel geld! Houd ook je wasruimte georganiseerd, zodat je alles terug kan vinden en snel kunt reageren wanneer er zich een vlekkenramp voordoet. Lees hier mijn tips over het inrichten van je wasruimte.Behandel vlekken altijd voor

Heb je kledingstukken met zeer hardnekkige vlekken, gooi ze dan niet gewoon in de wasmand, maar leg ze even apart. Zo weet je dat deze items extra aandacht nodig hebben. Hoe sneller je de vlekken (voor)behandeld, hoe groter de kans dat je ze eruit krijgt.

  • Spoel vlekken altijd voor met koud water. Gebruik geen heet water, want hierdoor hecht de vlek alleen maar meer.
  • Wrijf niet overmatig over de vlek, want dan boen je het alleen maar verder in de stof.
  • Vul een emmer met een goed inweekmiddel (kijk op de verpakking hoeveel je moet gebruiken) en vul aan met goed heet water. Let op je waslabel hoe heet het mag zijn. Laat dit een nacht weken en doe het dan in de was, zoals je normaal zou doen.
  • Houd bij het inweken kleur en wit altijd gescheiden.
Begrijp de verschillende functies van verschillende temperaturen

De temperatuur van het water heeft veel invloed op hoe je was uiteindelijk uit de wasmachine komt. Houd het volgende aan als een richtlijn:

  • Koud: Wol, fijne was, babykleding en kleding dat kan krimpen
  • Warm: Witte en lichtgekleurde was
  • Heet: Hardnekkig vieze kleding, microvezeldoekjes, handdoeken
De was sneller doen
Gebruik sneller wasprogramma’s wanneer mogelijk

Als je een grote berg was hebt om doorheen te komen, gebruik dan de kort wasprogramma’s. Op deze manier krijg je veel meer was gedaan dan normaal. Bekijk je wasmachine eens goed en leer de opties kennen. Sommige wasmachine’s hebben zelfs programma’s van 15 minuten! Hiermee kun je kleding wassen wat niet super vies is.

Stop de trommel niet te vol

Ik snap dat je zo snel mogelijk door die was heen wilt, maar je trommel te vol proppen, dat schiet niet op. Je wasmachine kan erdoor stuk gaan en de kleding wordt ook minder schoon, omdat het niet de ruimte heeft. Wanneer de wasdroger te vol zit, heeft de kleding minder ruimte om te ontkreukelen.

Droog je kleding op de lijn

Ik moet eigenlijk mijn mond houden, want behalve de kleding van mijn dochter, droog ik alles in de wasdroger. Maar eerlijk is eerlijk, je kleding drogen in de zon is veel beter. Het bespaard energie- en waterkosten. De zon doodt ook nog eens de achtergebleven bacteriën!

Wat is jouw ultieme tip om sneller de was te doen?