Door kleding langer mooi te houden en de levensduur te verlengen, leef je duurzamer en kun je veel geld besparen. Maar hoe doe je dat?

Weten hoe je kleding langer meegaat, is heel belangrijk wanneer je een duurzamere garderobe wilt creëren. Door kleding langer mooi te houden en de levensduur te verlengen, kun je ook nog eens geld besparen door de hoeveelheid kleding die je moet kopen te verminderen.

We hebben allemaal wel kledingstukken gehad die we zonder na te denken in de wasmachine of de droger gooiden, om er vervolgens achter te komen dat dit eigenlijk niet kon. Maar wat kan je nog meer doen om je kleding langer mooi te houden?

Met deze tips blijft je kleding langer mooi

Je kleding langer mooi houden

Door niet op de juiste manier voor onze kleding te zorgen, gooien we het uiteindelijk weg. Dat is slecht voor het milieu, vanwege de vervuiling die kleding veroorzaakt om geproduceerd, verzonden en onderhouden te worden, alleen om ergens terecht te komen waar het nog meer vervuiling zal veroorzaken. Om nog maar te zwijgen van de geldverspilling. Daarom is het cruciaal voor onszelf, maar ook voor het milieu, om ervoor te zorgen dat onze kleding langer mooi blijft en meegaat. Maar hoe doe je dat?

Koop kleding van hoge kwaliteit

Kleding van hogere kwaliteit kopen, is een belangrijke stap wanneer je je kleding langer mooi wilt houden. Goedkopere kleding gaat over het algemeen minder lang mee en daar koop je dus uiteindelijk veel vaker iets van. Wanneer je investeert in wat betere merken, zal je zien dat kleuren minder snel vervagen en ze minder snel of helemaal niet krimpen in de was. Let op, ook hoge kwaliteit kleding kun je tweedehands of in de uitverkoop vinden, je hoeft niet altijd veel geld uit te geven. Wil je de juiste keuzes maken bij het kopen van kleding? Lees je dan goed in over bijvoorbeeld greenwashing.Bescherm je kleding

Probeer te voorkomen dat je vlekken maakt, door je kleding altijd te beschermen. Als je kookt of bakt, draag dan een schort. Hetzelfde geldt voor tuinieren en het uitoefenen van creatieve hobby’s zoals schilderen of klussen. Bepaalde vlekken kunnen helaas het einde van je kledingstuk betekenen, dus probeer deze te voorkomen, zodat je je kleding langer mooi houdt.

Draag een vlekkenverwijderaar bij je

Zoals je hierboven kon lezen, een vlek kan soms het einde betekenen van een kledingstuk. Het is daarom essentieel om bij een blek snel en juist te handelen. Draag daarom een vlekkenverwijderaar bij je. Er zijn handige vlekkenverwijderaars voor in je tas te vinden, in de vorm van een pen. Wanneer je gewoon thuis bent, was het kledingstuk dan zo snel mogelijk, op de juiste manier, afhankelijk van het soort vlek.

Was kleding niet te vaak

Het is eigenlijk heel simpel. Kleding blijft langer mooi als je het niet te vaak wast. Een trui die je over een shirt of hemd aan hebt, hoef je niet zo vaak te wassen als ondergoed. Hetzelfde geldt voor spijkerbroeken, rokken en jurkjes. Tenzij er echt vuil of vlekken op zitten, kunnen de meeste kledingstukken ongeveer drie keer gedragen worden voordat ze een wasbeurt nodig hebben. Als ze dan een wasbeurt nodig hebben, kan het duurzaam wassen van je kleding ook helpen bij het behoud van de kwaliteit.

Gebruik een waszakje voor kwetsbare items

Waszakjes zijn bedoeld om de wat kwetsbaardere items te beschermen tegen bijvoorbeeld ritsjes of haakjes van andere kledingstukken. Maar je kunt er ook bijvoorbeeld sokken in doen, zodat ze niet verdwijnen in de wasmachine. Bij het eerste geval, wanneer je je kleding wilt beschermen tegen beschadigingen, is een waszakje een goede manier om te helpen je kleding langer mooi te houden.Lees altijd het labeltje

Wanneer je je kleding wast, doe dit dan altijd volgens de instructies op het label dat in je kleding zit. Deze instructies zitten er niet voor niets bij, ze helpen je om je kleding langer mooi te houden. Sommige kledingstukken mogen absoluut niet in de droger en sommige kledingstukken mogen niet te heet worden gewassen. Let hier altijd op.

Leer kleding te repareren of laat het doen

Een beetje kennis van het repareren van kleding, gaat je een hoop opleveren. Er is een naadje uitgescheurd of zit er ergens een gat? Dan hoef je het item niet weg te doen. Je repareert het gewoon zelf en het kan weer jaren mee. En als je het echt niet zelf wilt of kunt doen, kun je je kleding (maar ook schoenen!) altijd laten repareren bij een kleding- of schoenmaker. Dit is vaak goedkoper dan een nieuwe kledingstuk.

Hoe zorg jij ervoor dat je kleding langer mooi blijft?