Zo kies je de juiste verlichting voor elke kamer in huis

Zo kies je de juiste verlichting voor elke kamer

Vraag je je wel eens af of je de juiste verlichting hebt in huis? Of hoe je een kamer lichter of juist knusser kunt maken? Ik heb in huizen gewoond met nauwelijks natuurlijk licht en in huizen vol met zonlicht. Elke situatie heeft een andere aanpak nodig.

Licht is een zeer belangrijk onderdeel van de sfeer in je huis, dus het is belangrijk om hier de juiste keuzes in te maken. Kunstmatig en natuurlijk licht moet je optimaal benutten om de juiste sfeer te creëren. Als je woonkamer ‘s avonds niet aantrekkelijk of uitnodigend aanvoelt, dan is het misschien goed om eens je lampen te evalueren.

Tips voor verlichting per ruimte in huis

Niet elke ruimte kun je op dezelfde manier verlichten. Sommige kamer zijn van zichzelf al lichter dan andere en soms krijgt een kamer helemaal geen zonlicht binnen. Ik geef je tips voor elke situatie, zodat je de juiste verlichting kunt kiezen.

Natuurlijk licht gebruiken

Kijk altijd voordat je verlichting plaatst hoeveel natuurlijk licht een kamer heeft. Als de kamer gericht is op het oosten of westen, kan het helpen om ergens een grote spiegel op te hangen die het beetje licht wat wel binnenkomt de kamer in reflecteert.

Sfeerverlichting

De belangrijkste soort verlichting is je sfeerverlichting. Daarmee bedoel ik plafondverlichting, kroonluchters, vloerlampen, noem maar op. Zorg dat deze verlichting niet te fel is, maar ook niet zo zacht dat je niets kunt zien. Een dimmer is ideaal! Zet ook gerust tafellampen neer voor extra gezelligheid! Laat de plek van het stopcontact ook niet bepalen waar je een lamp neerzet. Snoeren zijn gemakkelijk weg te werken op veel manieren. Je kunt eventueel zelfs planten ervoor zetten, zodat het snoer niet opvalt.Plaatselijke verlichting

Met plaatselijke verlichting bedoel ik alle verlichting die een speciaal doel heeft. Zoals bijvoorbeeld een bureaulamp of een leeslampje. Hier kun je lampen voor gebruiken die niet te fel schijnen, maar wel goed op een bepaalde plek gericht kunnen worden.

Accentverlichting

Dit type verlichting gebruik je voor plaatsen in je huis waar je de aandacht op wilt vestigen. zoals bijvoorbeeld kunst, een boekenkast, spotjes in de badkuip of plafondverlichting wat je kunt richten.

Wanneer je weet wat voor type verlichting je nodig hebt voor welke specifieke ruimte, kan je je huis optimaal verlichten. Je kunt variëren in uiterlijk, wattage, kleur van het licht, noem het maar op. Het is ook belangrijk om te letten op de juiste IP-waarde!

Let jij erop, of de verlichting op een bepaalde plek wel echt geschikt is?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Interieur, #AD

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.