Het kan best een uitdaging zijn om kinderen hun eigen kamer te laten opruimen. Maar hoe oud je kinderen ook zijn, er zijn een aantal dingen die je kan doen.

Hoe laat je kinderen hun eigen kamer opruimen? Met de kerstvakantie in zicht, zijn kinderen en het opruimen van hun kamers (of het gebrek daaraan) een veelgenoemde ergernis van ouders. Ik weet niet wat het is met vakanties, maar het schijnt erbij te horen dat alles in het huishouden ineens in de soep loopt. Het zou daarom al enorm schelen als kinderen leerden hoe ze zelf kun kamer kunnen opruimen. Maar hoe doe je dat?

Een opgeruimde kamer is natuurlijk van een aantal dingen afhankelijk. De leeftijd van de kinderen speelt een grote rol, maar ook hoeveel speelgoed ze hebben en waar dit voornamelijk staat. Wat ook meespeelt is of de kinderen de was al zelf kunnen opbergen. Mijn peuter is twee en ik laat haar al geregeld helpen met de was.Hun eigen kamer opruimen? Hoe dan!

Maar hoe oud je kinderen ook zijn en wat de situatie ook is, om te zorgen dat kinderen hun eigen kamer opruimen, kun je op meerdere manieren doen. Houd wel in gedachten dat dit puur suggesties zijn en mijn situatie waarschijnlijk heel anders is dan het jouwe. Doe wat het beste past bij jouw gezin, want jij kent dit het beste.

Tips om kinderen hun eigen kamer te laten opruimen
Less is more

Mede door onze kleine woonkamer, leerde ik al snel dat het heel veel verschil maakte om speelgoed tot een minimum te beperken. Niet alleen raken veel kinderen het overzicht kwijt wanneer er teveel speelgoed is (waardoor ze dus nergens meer mee spelen), maar het maakt het ook makkelijker om alles weer op te ruimen. Je kan eventueel rouleren met speelgoed, je zal zien dat ze er meer mee gaan spelen als ze minder keus hebben.

Gebruik vaste opruimmomenten

Kinderen zijn gevoelig voor vaste ritmes en logische volgordes. Als je naar bed gaat, ruimen we eerst je speelgoed netjes op. Als je ‘s ochtends je kamer verlaat, maken we eerst je bed op. Dit is meteen een mooi moment om iets te leren over consequenties. Bij onze peuter werkt het zo: Als jij netjes je speelkeukentje opruimt, mag jij kiezen welk verhaaltje we gaan lezen.Eén opdracht tegelijk

Kinderen houden van duidelijke aanwijzingen. Net als volwassenen eigenlijk. Wanneer je tegen een kind zegt: “Ga je kamer opruimen”, snapt het waarschijnlijk niet heel goed wat te doen. Geef één taak tegelijk en vraag bijvoorbeeld om alle boekjes op de juiste plek te zetten. Is dat klaar, kun je vragen om alle wasgoed in de wasmand te doen. Voor de wat oudere kinderen kan een checklist heel goed werken!

Geef het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren alles. Als we er zelf een bende van maken en dingen niet opruimen, dan zullen de kinderen dat ook niet doen. Werk bijvoorbeeld samen! Zeg dat je je bed op gaat maken en vraag of zij dat ook willen doen. Je kinderen zullen er meer van opsteken dan je misschien denkt.

Hoe laat jij je kinderen hun eigen kamer opruimen?