Zo maak je een leren bank schoon als een pro

Zo maak je een leren bank schoon als een pro

Leren meubels zijn prachtig, maar om het mooi te houden is er wel een speciale verzorging nodig. Vooral om een leren bank schoon en mooi te houden, is het niet genoeg om even een nat doekje en een schoonmaakproduct eroverheen te halen.

Met leren banken en hun uitstraling en soepele stof, geef je je woonkamer direct een luxe uitstraling. Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat ze er mooi uit blijven zien. Daar komt bij dat agressieve schoonmaakmiddelen uw dure bank kunnen beschadigen. Leer is misschien duurzaam, maar het is wel poreus.

Zo maak je een leren bank schoon als een pro

Ook interessant: Je tapijt reinigen met baking soda

Hoe vaak moet je een leren bank reinigen?

Met regelmatig en goed onderhoud, gaat leer jarenlang mee. Het is daarom aan te raden om lichtgekleurd leer elk half jaar te reinigen en donkergekleurd leer elk jaar. Gebruik daarnaast maandelijks een wax voor leer voor een mooie glans. Probeer de bank ook uit de zon te houden, zodat de kleur niet verbleekt. Als je daarnaast de volgende stappen uitvoert, zal je nog jaren van je leren bank kunnen genieten.

Stap 1: Stofzuigen

Begin met het grondig stofzuigen van de hele leren bank. Zorg dat alle kruimels en al het stof weg is. Als je verwijderbare kussens hebt, haal ze er dan af en stofzuig er ook onder. Vergeet ook niet de onderkant van de kussens zelf te stofzuigen.Stap 2: Vlekken aanpakken

Nu is het tijd om vlekken aan te pakken. Dip een schone doek in warm water met een beetje milde afwasmiddel en wring de doek uit totdat hij alleen nog vochtig is. Wrijf of dep met ronddraaiende bewegingen over de vlek, tot het weg is. Als het om een vetvlek gaat, gebruik dan een droge doek en wat baking soda (zuiveringszout) om het vet mee op te nemen.

Stap 3: Drogen

Droog de bank helemaal af en sla deze stap absoluut niet over. Water verzwakt leer, wanneer het uit zichzelf droogt. Pak een droge en schone doek en droog de bank van boven naar beneden af.

Stap 4: Leerreiniger

Nu gaan we met leerreiniger aan de slag. Er zijn verschillende reinigers te krijgen voor leer. Sommige zijn zelfs 2 in 1, dan zit er niet alleen reiniger, maar ook conditioner in. Spuit het middel op een doek en niet rechtstreeks op de bank, het kan zijn dat je dan sprayvlekken maakt. Maak weer ronddraaiende bewegingen bij het poetsen en werk op deze manier de hele bank af.Stap 5: Conditioner

Veeg met een schone doek overtollig reinigingsmiddel weg. Breng vervolgens een kleine hoeveelheid conditioner aan op een schone doek. Conditioners zijn een geweldige toevoeging, omdat ze de bank er fris uit laten zien en zorgen voor een heerlijke geur. Wanneer je een reiniger met conditioner hebt gebruikt kun je dit overslaan.

Stap 6: Weer drogen

Zodra je de leren bank hebt gepolijst met de conditioner, laat je het leer een uurtje drogen, om te voorkomen dat er reiniger op je kleding komt. Eenmaal droog zal je bank er helemaal als nieuw uitzien!

Let op: Gebruik nooit zware chemicali├źn op een leren bank, zoals ammoniak, alcohol of schoensmeer. Deze producten zijn niet bedoeld om een leren bank te reinigen en kunnen beschadigingen opleveren.

Zou jij een leren bank willen?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.