Thuiswerkende moeder: Zo doe je het!
Plannen

Zo plan jij je dag effectief als thuiswerkende moeder

Wanneer ik mensen vertel dat ik een thuiswerkende moeder ben, krijg ik meestal als eerste de vraag hoe ik dat allemaal doe op een dag. En dat is natuurlijk ook best een interessante vraag, aangezien ik dit zelf ook altijd van andere thuiswerkende moeders wil weten!

Voordat ik inga op de antwoorden op deze vraag, vertel ik graag eerst iets over mijn eigen situatie. Ik ben getrouwd en moeder van een dochter van tweeënhalf jaar. Ik ben fulltime moeder (wel gaat mijn dochter twee ochtenden in de week naar de PSZ), mijn blog is mijn bedrijf en daarnaast probeer ik het huishouden draaiende te houden.

Mijn eerste jaar als thuiswerkende moeder, had ik regelmatig het gevoel dat ik een planning miste. Daarbij zag ik natuurlijk niet direct succes in mijn bedrijf en vroeg ik me af waar ik eigenlijk mee bezig was. Daarbij kan het leven met een peuter behoorlijk chaotisch worden.Ik heb gemerkt dat wat structuur in de dag mij heeft geholpen productiever te zijn met een vrolijker kind om mij heen. Het is fijn en motiverend als we allemaal precies weten wat we kunnen verwachten.

Als jij hier ook behoefte aan hebt, kan ik je helpen!

Ik geef je een kijkje in mijn dagelijkse routine als thuiswerkende moeder en geef je een paar handige tips mee om zelf ook een effectief tijdschema op te stellen.

Tijdschema van een thuiswerkende moeder
Mijn tijdschema als thuiswerkende moeder

Dit is een schema dat ik nu ongeveer een half jaar gebruik. Om je wat achtergrond informatie te geven, ik gebruik het schema van een doordeweekse dag, waarop mijn dochter een ochtend naar de opvang gaat.

6:00 uur – Wakker worden en schrijven
Ik word meestal vroeg wakker, vooral in de zomer. Ik gebruik die tijd meestal om aan mijn boek te werken (ik werk aan een YA) via mijn smartphone. Relaxed in mijn bed is voor mij de beste omgeving om aan mijn verhaal te schrijven.

6:30 uur – Opstaan en douchen
Ik probeer eerder op te staan als mijn man, zodat ik nog even een douche kan nemen en me daarna aan te kleden.

7:00 uur – Dochter wordt wakker of ik wek haar
Mijn dochter is behoorlijk strikt en wordt bijna elke ochtend op hetzelfde tijdstip wakker. Zo niet, maak ik haar zelf wakker rond 7 uur. Ik verschoon haar, kleed haar aan en zorg dat we beiden ontbijten. Terwijl zij wat televisietijd krijgt, pak ik haar tas in voor de PSZ, ruim ik de vaatwasser uit, ruim ik de keuken op en maak ik het aanrecht schoon.

8:00 – 8:30 uur – Dochter wegbrengen
Ergens in dit half uur, breng ik mijn dochter naar de PSZ. Dit verschilt per keer en ze zijn daar gelukkig ook best flexibel.

9:00 – 11:00 uur – Het huishouden
Dit blok gebruik ik altijd om verschillende huishoudelijke taken te doen. Ik begin meestal met een lading was in de wasmachine te doen. Wanneer dat loopt, werk ik de rest van mijn lijstje af. Als ik tijd over heb, ontspan ik even met mijn favoriete soap (ik moet de vooroordelen over huisvrouwen natuurlijk wel in stand houden) en daarna maak ik alvast de lunch van mijn dochter klaar.

11:00 – 11:30 uur – Dochter ophalen
In dit half uur haal ik mijn dochter weer van de PSZ. Omdat we dan toch al buiten zijn, doe ik als dat nodig is even wat boodschapjes.

+/- 12:00 uur – Lunch en spelen
Als we terug zijn van het winkelen (hoelaat dat is, varieert wel eens), gaan we lunchen. Daarna mag mijn dochter lekker wat aanrommelen en spelen. Ik doe soms met haar mee om wat tijd aan haar te besteden, maar soms laat ik haar ook haar gang gaan en zit ik bij haar in de buurt wat werk te doen op mijn telefoon, zoals e-mail, social media, enzovoort.

Thuiswerkende moeder: Zo doe je het!

13:00 – 15:00 uur – Dochter doet een dutje en werktijd voor mama
Op dit punt van de dag is mijn dochter vaak compleet gesloopt en moet ze echt naar bed. Dit betekent dat ik in het gunstigste geval zo’n 2 uur de tijd heb om te focussen. Ik schrijf blogposts, ik pleeg telefoontjes, ik doe de administratie, wat er ook maar op mijn takenlijst staat. Hoelang ik hiervoor de tijd heb is niet te voorspellen. Het kan anderhalf uur zijn, maar ook drie uur. Daarom probeer ik elke minuut zo nuttig mogelijk te besteden.

15:00 – 16:30 uur – Spelen, huishouden en laptop
Terwijl mijn dochter binnen speelt of in de tuin als het weer dat toelaat, ruim ik zoveel mogelijk op en doe ik nog wat schoonmaakwerk of probeer ik nog wat achter de laptop te doen.

16:30 uur – Koken
Tussen half 5 en 5 uur gaan we koken en we eten meestal ergens tussen 5 uur en half 6.

18:00 uur – Papa en dochter speeltijd en relaxen voor mama
Na het eten is het tijd voor papa om tijd met zijn dochter door te brengen na een lange dag werken. Ze spelen meestal samen met Duplo of blokken en soms maken ze buiten een wandeling. Dit is voor mij meestal het moment dat ik even ga zitten niksen. Even tot rust komen en ontspannen.

18:30 uur – Bedtijdroutine
Dochter gaat in bad, pyjama aan, tandenpoetsen, verhaaltje door papa.

19:00 uur – Bedtijd
Dochter gaat naar bed. Meestal slaapt ze meteen.

19:30 uur – Werken
Dit is het tweede moment op de dag dat ik even gefocust kan werken. Dus ik schrijf weer blogposts, doe administratie, social media, enzovoort.

21:30 uur – Ontspannen bij de tv met manlief
Om half 10 stoppen we meestal allebei met waar we mee bezig zijn en gaan we samen nog een uurtje tv kijken.

22:30 uur – Avondroutine en dochter krijgt avondfles
Mijn dochter krijgt nog een flesje in de avond, dus die gaan we nu meestal maken. Die drinkt ze ontspannen en half slapend in haar bedje op en slaapt dan gewoon weer verder. Manlief maakt zijn lunch voor de volgende dag klaar en ik zorg dat de keuken is opgeruimd, voor een fijne relaxte ochtend.

23:00 uur – Naar bed en nog een beetje schrijven
Om 11 uur liggen we er meestal in, maar soms iets eerder als we erg moe zijn. Als ik lig, pak ik meestal nog even mijn telefoon om nog een beetje aan mijn boek te werken. Als ik slaperig wordt, leg ik hem weg. Dat is meestal rond half 12 en dan val ik bijna altijd ook meteen in slaap.

De realiteit van een thuiswerkmoeder is soms anders

Het feit dat ik voornamelijk over het huishouden blog, wil absoluut niet zeggen dat ik alles dagelijks onder controle heb. Verre van! Het leven met een peuter is zeer onvoorspelbaar en het tijdschema dat ik heb, dient ook vooral als houvast.

Is mijn planning elke dag zo? Nope!
Gaat alles altijd volgens plan? Zeker niet!
Ben ik soms gestrest? Absoluut!

Wat doe ik bijvoorbeeld als mijn dochter niet wil slapen en ik dus geen tijd heb om gefocust te werken? Go with the flow… Serieus, iets anders kan ik niet doen. In de avond wat harder werken, is dan meestal waar het op neer komt.Effectieve tips om een planning te maken als thuiswerkende moeder
  • Bepaal je favoriete werktijd – Op welk moment van de dag kun je gegarandeerd gefocust werken? Gebruik die tijd! Voor mij is dat de avond, omdat mijn dochter goed slaapt en mijn man er ook is om bij te springen.
  • Maak een lijst 5-Minuten-Taken – Als je alvast een lijst hebt met dingen die gebeuren moeten die maar 5 minuten of korter duren, kan je rustige momentjes gebruiken om deze taken te doen. De oudpapiermand legen, een factuur maken, je mailbox legen, het duurt allemaal niet zo lang. Gebruik de tijd die je hebt!
  • Zet een timer voor elke nieuwe activiteit – Om het overzicht te behouden, kun je in je telefoon wekkers zetten voor elke nieuwe activiteit die gaat plaatsen, zoals bijvoorbeeld de lunch. Hey, het leven kan chaotisch zijn, er is niets mis met een reminder af en toe.

Heb jij nog tips om de dag zo goed mogelijk in te delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.