Heb je ooit afgevraagd hoe ondernemende moeders het allemaal voor elkaar krijgen. Yvette laat zien hoe ze haar dag indeelt met een bedrijf en een peuter.

Wanneer ik mensen vertel dat ik één van die ondernemende moeders ben die ook nog een peuter thuis heeft, krijg ik meestal als eerste de vraag hoe ik dat allemaal doe op een dag. En dat is natuurlijk ook best een interessante vraag, aangezien ik dit zelf ook altijd van andere ondernemende moeders wil weten!

Voordat ik inga op de antwoorden op deze vraag, vertel ik graag eerst iets over mijn eigen situatie. Ik ben getrouwd en moeder van een dochter van bijna drie jaar. Mijn dochter gaat twee ochtenden in de week naar de opvang, de rest van de tijd zorg ik voor haar. Mijn blog is mijn bedrijf en daarnaast probeer ik het huishouden draaiende te houden.Mijn eerste jaar als lid van de ‘club van de ondernemende moeders’ (bestaat di?), had ik regelmatig het gevoel dat ik een planning miste. Daarbij zag ik natuurlijk niet direct succes in mijn bedrijf en vroeg ik me af waar ik eigenlijk mee bezig was. Daarbij kan het leven met een peuter behoorlijk chaotisch worden.

Ik heb gemerkt dat wat structuur in de dag mij heeft geholpen productiever te zijn, met een vrolijker kind om mij heen. Het is fijn en motiverend als we allemaal precies weten wat we kunnen verwachten.

Als jij hier ook behoefte aan hebt, kan ik je helpen! Ik geef je een kijkje in mijn dagelijkse routine als ondernemende moeder en geef je een paar handige tips mee om zelf ook een effectief tijdschema op te stellen.

Tijdschema van een thuiswerkende moeder

De planning van ondernemende moeders

Dit is een schema dat ik nu ongeveer een jaar gebruik. Om je wat achtergrond informatie te geven, ik gebruik het schema van een doordeweekse dag, waarop mijn dochter een ochtend naar de opvang gaat.

6:00 uur – Wakker worden en schrijven
Ik word meestal vroeg wakker, vooral in de zomer. Ik ken veel mensen die hier tegen zullen zijn, maar meestal lig ik nu in mijn bed op mijn telefoon een beetje te schrijven of andere kleine dingen te doen. Lekker warm in mijn bed ben ik meestal best productief.

6:35 uur – Opstaan en dochter wakker maken
Op dit moment gaat mijn wekker en dat is voor mij het teken om mijn dochter aan te kleden. Ik heb hier 10 minuten voor, voordat de wekker van mijn man gaat. Ik zorg dat onze kleine meid klaar is, zodra mijn man ook klaar is, want ze wil altijd graag samen met hem ontbijten.

6:45 uur – Zelf aankleden
Zodra onze dochter met mijn man naar beneden is gegaan, kleed ik mezelf aan. Eenmaal beneden ontbijt ik zelf ook en krijgt de kleine meid wat televisietijd van me, tot we naar de PSZ gaan. Ik pak deze tijd ook om de vaatwasser uit- en in te ruimen en de keuken op te ruimen na het ontbijt.

Thuiswerkende moeder: Zo doe je het!

8:00 – 8:30 uur – Dochter wegbrengen
Ergens in dit half uur, breng ik mijn dochter naar de PSZ. Dit verschilt per keer een beetje, maar net hoe het uitkomt.

9:00 – 11:00 uur – Het huishouden
Deze twee uur gebruik ik altijd om verschillende huishoudelijke taken te doen. Ik begin meestal met een lading was in de wasmachine te doen. Wanneer dat loopt, werk ik de rest van mijn lijstje af. Als ik tijd over heb, ontspan ik even met mijn favoriete soap, ik moet de vooroordelen over huisvrouwen natuurlijk wel in stand houden. Het kan ook zijn dat ik in deze tijd aan het werk ben, afhankelijk van hoeveel ik te doen heb.

11:00 – 11:30 uur – Dochter ophalen
In dit half uur haal ik mijn dochter weer van de PSZ. Omdat we dan toch al buiten zijn, doe we samen even wat boodschapjes.

12:00 uur – Lunch en spelen
Als we terug zijn van het winkelen, gaan we lunchen. Daarna mag mijn dochter lekker wat aanrommelen en spelen. Ik doe soms met haar mee om wat tijd aan haar te besteden, maar soms laat ik haar ook haar gang gaan en zit ik bij haar in de buurt licht werk te doen.

13:30 – Dutje en werken
Nu is het tijd voor mijn dochter om een dutje te doen. Dit betekent dat ik in het gunstigste geval zo’n twee uur de tijd heb om te focussen. Ik schrijf blogposts, ik doe de administratie, wat er ook maar op mijn takenlijst staat. Hoelang ik hiervoor de tijd heb, is niet te voorspellen. Het kan ook maar een uurtje zijn. Daarom probeer ik elke minuut zo nuttig mogelijk te besteden, tot ze wakker wordt.


15:30 – 17:00 uur – Spelen, huishouden en laptop
Als ze wakker is en speelt, ruim ik zoveel mogelijk op in de woonkamer en de keuken of probeer ik nog wat achter de laptop te doen.

16:30 uur – Koken
Tussen half 5 en 5 uur gaan we koken en we eten meestal ergens tussen 5 uur en half 6.

18:00 uur – Papa en dochter speeltijd en relaxen voor mama
Na het eten is het tijd voor papa om tijd met zijn dochter door te brengen na een lange dag werken. Ze spelen meestal samen met Duplo of blokken en soms maken ze buiten een wandeling. Dit is voor mij meestal het moment dat ik even ga zitten niksen. Even tot rust komen en ontspannen.

18:30 uur – Bedtijdroutine dochter
Dochter gaat in bad, pyjama aan, tandenpoetsen, verhaaltje door papa.

19:00 uur – Bedtijd dochter
Dochter gaat naar bed.

19:30 uur – Werken
Dit is het tweede moment op de dag dat ik even gefocust kan werken. Dus ik schrijf weer blogposts, werk aan trainingen, doe administratie, social media, enzovoort.

21:30 uur – Ontspannen bij de tv met manlief
Om half 10 stoppen we meestal allebei met waar we mee bezig zijn en gaan we samen nog een uurtje tv kijken.

23:00 uur – Naar bed en nog een beetje schrijven
Om elf uur liggen we er meestal in, maar soms iets eerder als we erg moe zijn. Als ik lig, pak ik meestal nog even mijn telefoon om nog een beetje aan wat teksten werken. Als ik slaperig wordt, leg ik hem weg. Dat is meestal rond half twaalf en dan val ik bijna altijd ook meteen in slaap.

De realiteit van ondernemende moeders is soms anders

Het feit dat ik voornamelijk over het huishouden blog, wil absoluut niet zeggen dat ik alles dagelijks onder controle heb. Verre van! Het leven met een peuter is zeer onvoorspelbaar en het tijdschema dat ik heb, dient ook vooral als houvast. Als alles loopt zoals het moet lopen, heb ik vier uur per dag om gefocust te werken.

Is mijn planning elke dag zo? Nope!
Gaat alles altijd volgens plan? Zeker niet!
Ben ik soms gestrest? Absoluut!

Wat doe ik bijvoorbeeld als mijn dochter niet wil slapen ‘s middags en ik dus geen tijd heb om gefocust te werken? Go with the flow… Serieus, iets anders kan ik niet doen. In de avond wat harder werken, is dan meestal waar het op neer komt.Effectieve tips om een planning te maken
  • Bepaal je favoriete werktijd – Op welk moment van de dag kun je gegarandeerd gefocust werken? Gebruik die tijd! Voor mij is dat de avond, omdat mijn dochter dan slaapt en mijn man er ook is om bij te springen.
  • Maak een lijst 5-Minuten-Taken – Als je alvast een lijst hebt met dingen die moeten gebeuren die maar vijf minuten of korter duren, kan je rustige momentjes gebruiken om deze taken te doen. De mand met oud papier legen, een was in de wasmachine doen, een factuur maken, je mailbox legen, het duurt allemaal niet zo lang. Gebruik de tijd die je hebt!
  • Zet een timer voor elke nieuwe activiteit – Om het overzicht te behouden, kun je in je telefoon wekkers zetten voor elke nieuwe activiteit die gaat plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld de lunch. Hey, het leven kan chaotisch zijn, er is niets mis met een reminder af en toe.

Heb jij nog tips om de dag zo goed mogelijk in te delen?