De meeste zonnebrandmiddelen kunnen olieachtige vlekken veroorzaken. Zonnebrand vlekken verwijderen is te doen, maar dan moet je wel even weten hoe.

Hou je het nog een beetje vol in de hitte? Ik ben er geen fan van en blijf voornamelijk binnen. Maar als ik buiten ben, smeer ik me altijd goed in! De voordelen van zonnebrandcrème kennen we natuurlijk allemaal. We weten hoe belangrijk het is om onszelf en onze kinderen regelmatig goed in te smeren, zodat we allemaal goed beschermd zijn tegen de zon. Helaas heeft zonnebrandcrème het grote nadeel dat het erg vlekt. Vooral lichte en witte kleding wordt al snel het slachtoffer van zonnebrandvlekken. Zonnebrandvlekken verwijderen uit je kleding kan dan ook een uitdaging zijn!

De meeste zonnebrandmiddelen kunnen olieachtige vlekken veroorzaken. Zonnebrandvlekken verwijderen is te doen, maar dan moet je wel even weten hoe. Er is ook een super simpele manier om vlekken op zonnebrandcrème te voorkomen. Ik kom hier allemaal verderop in het artikel op terug.Waarom vlekt zonnebrandcrème in je kleding?

Niet veel mensen weten dit, maar zonnebrandvlekken zijn lastiger te verwijderen in gebieden met hard water. Dit komt doordat de mineralen in hard water gecombineerd met bepaalde ingrediënten ervoor zorgt dat de olieachtige vlek donkerder wordt en moeilijker te verwijderen is. de boosdoener in dit verhaal is het ingrediënt avobenzon.

Wanneer avobenzon gecombineerd wordt met hard water, kan dit leiden tot roestachtige, bruine vlekken. Hoe erg dit is, hangt af van het soort stof waarop het terechtkomt. Synthetische stoffen zullen gemakkelijker vlekken dan katoen of andere natuurlijke stoffen.

Zo voorkom en verwijder je vlekken
in kleding van zonnebrandcrème

Hoe voorkom je zonnebrandvlekken in je kleding?

Om te beginnen is het belangrijk om je kleding pas aan te trekken als de zonnebrandcrème goed is opgedroogd. Dit helaas niet altijd haalbaar. Wat je dan kunt doen, is de ingrediënten van je zonnebrandcrème controleren voordat je het koopt. Koop dan een zonnebrandcrème die geen avobenzon bevat. Deze zonnebrandcrèmes worden minerale zonnebrandcrèmes genoemd en zijn over het algemeen voor beter voor jou en het milieu. Een minerale zonnebrand is bijvoorbeeld Earth-Line, Avene, of Alga Maris.

Zonnebrandvlekken uit je kleding verwijderen

Als je een zonnebrandvlek niet direct kunt behandelen, probeer dan op zijn minst het overtallige van de zonnebrand van de kleding te verwijderen, zonder dat je de vlek verder inwrijft. Mocht je toevallig op het strand zijn, leg dan wat zand op de vlek en laat het zand de olie absorberen. Doe dit ongeveer 15 minuten.

Tips om zonnebrandvlekken uit je kleding te verwijderen
Zonnebrandvlekken verwijderen in zacht water

Behandel de vlek voor met een vlekkenverwijderaar. Wrijf de vlekkenverwijderaar in met een borsteltje of een tandenborstel en laat dit minstens 15 minuten intrekken. Hierna was je het kledingstuk op het heetste programma wat mogelijk is. Kijk goed op het waslabel hoe heet je het kledingstuk mag wassen.

Zonnebrandvlekken verwijderen in hard water

Als je in een gebied woont met hard water, gebruik dan een waterontharder om de zonnebrandvlek uit je kleding te verwijderen. Als je dat doet, moet je echter wel voorkomen dat je te heet water gebruikt. Vermijd ook producten met chloorbleekmiddel, omdat deze kunnen reageren met hard water en het probleem vaak erger te maken. Als je merkt dat de vlek toch moeilijk te verwijderen is, gebruik dan een commerciële roestverwijderaar. Dit kan echter alleen worden gebruikt op witte of kleurvaste stoffen.Let op met drogen

Mocht je meer willen lezen over het wassen van kleding, lees dan mijn artikel over waarom je nooit meer wasverzachter hoeft te gebruiken of over hoe je tomatensaus uit je kleding krijgt. Ook voor het wassen van de Nederlandse vlag heb ik praktische tips.

Controleer goed of de vlek verdwenen is, voordat je het kledingstuk gaat drogen. Het is het beste om je kleding buiten in de zon te laten drogen, want de zon zorgt voor extra vervaging van de vlek en helpt verkleuring te voorkomen. Doe nooit een kledingstuk met een vlek in de droger. Je krijgt de vlek er dan niet meer uit. Was de kleding bij twijfel altijd opnieuw, tot je tevreden bent met het resultaat.